Ön itt van: HomeCikkekSzili Katalin blogjárólAz elszalasztott lehetőségek négy éve

Az elszalasztott lehetőségek négy éve

Véget ért egy újabb parlamenti ciklus, itt az ideje tehát, hogy röviden értékeljünk.

A kétharmados többség birtokában a kormánypártoknak megvolt a lehetőségük, hogy végre tiszta vizet öntsenek a pohárba, és meghaladják az elmúlt 24 év örökségét. Visszatekintve azonban erős hiányérzetünk lehet, hiszen a most záruló 4 éves periódus az elszalasztott lehetőségek 4 éve volt.

A parlamenti politizálásban, a magyar közéletben megmaradtak az elmúlt két évtized hibái és mulasztásai. Továbbra is él a szekértábor-politika, gyakorlat a sárdobálás és mély az egymás elleni gyűlölet, noha a kétharmad a gyűlöletstruktúrák felszámolásának érdekében is tehetett volna.

A kormányzás nem volt nagyvonalú és elegáns. Kétharmaddal az egyes ügyek végén úgy is azt döntve, amit jónak lát, nem folytatott szinte semmiben előzetes, érdemi szakmai és társadalmi vitát (hiszen a „levelezés” ezt nem helyettesíthette, a gyorsaság kényszere sem menthet fel örökké alóla). Nem hallgatta meg józan ellenzéki képviselők véleményét sem, nem, vagy csak alig emelte be jogalkotási munkájába még a konstruktív indítványaikat is, pusztán, mert nem tőlük származott. Az első két év kardinális döntései után jöhetett volna a társadalmi konszolidáció, akár megteremtve a természetes társadalmi kétharmadot is a politikai mellé, amelynek ez a fajtája szerencsére veszni látszik… Szerencsére, mert nem jól éltek vele! A magyar politikai elit elszalasztotta a lehetőséget arra is, hogy visszaállítsa a polgárok széles köreiben megrendülő közbizalmat a politikai intézményrendszer legfőbb pilléreivel szemben. Napi botrányok átfogó és kis ügyekben, politikusok és szervezetek körül, de még a parlamenti ülésteremben is! Erre a mintára futotta csak?!

Az utolsó esély, amely javaslatunk által kínálkozott, csütörtök reggel hiúsult meg, amikor a képviselők vagyongyarapodásának vizsgálati eljárására vonatkozó indítványunkat a Fidesz-KDNP és az MSZP politikusainak tartózkodása miatt az Alkotmányügyi Bizottság nem támogatta.

A cél pedig egyszerű volt és mindenki számára érthető: azt szerettük volna elérni, hogy a képviselők az Országgyűlés felkérésére a ciklus elején és végén egyaránt kerüljenek a NAV vagyongyarapodási vizsgálata alá. Így a transzparencia és azzal párhuzamosan a közbizalom is erősödhetett volna - a nagy pártok azonban nemet mondtak minderre.

Ahogyan előtte a magáncsődre, a devizahiteleseket mentő átfogó csomagra, a privatizációs szerződések teljesítésének ellenőrzésére, a pártfinanszírozás tisztábbá tételére és sorolhatnánk még tucatnyi ügyben! Megálltak fél úton, fél megoldásokkal a hazai nemzeti kisebbségek és a határon túli magyarok parlamenti képviselete ügyében is! Ezen túl, volt-e valódi elszámoltatás a korábbi, közbotrányos, nagy ügyekben? Harmonizálódott-e érdemben, érzékelhetően a jog és igazság – az erkölcsről nem is beszélve?

Vajon még mindig van oka egyes politikai erőknek a milliókat érintő ügyekben húzni-halasztani a döntéseket?

Vajon még mindig van ok valakiknek újabb és újabb ügyekben takargatnivalója?

Tovább a kategóriában: « 50 nap

KTI 12 pont

Mit kíván a
magyar társadalom.

Legyen béke, szabadság és egyetértés

1. Kívánjuk a teljesítményekhez igazodó bér - és jövedelemrendezést!

2. A legalacsonyabb jövedelműek adójának radikális csökkentését!

3. Magáncsődtörvény megalkotását!

4. Az 1 millió forint alatti tartozásokat ne terheljék lakóingatlanra!

5. Korszerű kétkamarás parlamentet!

6. Képviselői visszahívhatóságot!

7. Átlátható pártfinanszírozást!

8. Kis- és középvállalkozások kiemelt támogatását!

9. Privatizációs szerződések betartásának felülvizsgálatát!

10. Állampolgári jogon járó alapnyugdíj bevezetését!

11. Pályakezdőknek államilag támogatott gyakornoki programot!

12. Női érdekeket megjelenítő állami költségvetést!

Hiteles megoldást, hiteles képviselőket!

KTI 12 pont bővebben PDF formátumban...

Kiemelt linkek

Közösségi Linkek

Pénzügyi adatok

Bankszámla számunk: OTP Bank Nyrt. 11713005-20612452

Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt

Adószám: 18517848-1-41

Kapcsolat

Levelezési cím:

1051 Budapest,

Bajcsy-Zsilinszky út 12.

Központi telefonszám:

+361 266 0076

 

Kezdőlap